keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Sivuneppivaippoja

Kun etutarrallisten vaippojen ompelu kävi hyvin tutuksi, uskaltauduin kokeilemaan sivunepillisten vaippojen ompelua. Piirsin yhdestä hyväksi todetusta vaipasta kaavan ja sain naapurilta lainaan neppipihdit.


Ennen minkään sauman tai kuminauhan ompelua on paras ja helpoin kiinnittää nepit takasiivekkeisiin. Laitoin vahvikkeeksi palaset fleeceä neppien tueksi, ettei PUL-kangas repeäisi neppejä auki kiskottaessa. Laitoin kolme paria neppejä kummallekkin puolelle. Taakse tulee siis naaraspuoliset nepit, eteen urokset.

Ompelin myös eteen vatsan kohdalle kuminauhan (joka mustassa vaipassa tuli liian kireälle), jotta istuvuus paranisi. Sitä ei tosiaan kannata laittaa kovin tiukalle, pieni venytys nauhalle riittää.
Viimeisenä ompelun jälkeen niittailin nepit etusiivekkeisiin. Niiden kanssakin kannattaa katsoa, että tulevat tarpeeksi reunaan jottei kankaan reunat jää ikävästi lörpöttämään. Makuasiakin tämä saattaa olla, mutta tykkään, että nepit on reunassa.

 

 Näistä tuli ihan kelpo vaippoja. Tykkään kyllä enemmän käyttää tarrallisia, niissä säätäminen on portaatonta kun näissä nepillisissä tahtoo välillä käydä niin, että vaippa on joko liian löysällä tai liian tiukalla kahdella peräkkäisellä säätövaihtoehdolla. Näiden kahden vaipan vähäinen käyttö taitaa kuitenkin enimmäkseen johtua siitä, että ompelin kuminauhat täyttöaukkoon myös coolmaxiin ja tietenkin liian tiukalle, jolloin imujen (ja käden) työntäminen vaippaan on melkosta änkeämistä.

Siis muistilista seuraavien (sivu)neppivaippojen ompeluun:
- naarasnepit kiinni ekana ennen ompeluita
- jätä etukuminauha tarpeeksi löysälle
- jos laitat kuminauhan myös täyttöaukon reunan coolmaxiin, jätä sekin melko löysälle
- laita urosnepit tarpeeksi reunaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti