sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Isompaa kokoa

Justiinsa esittelin täällä ne ompelemani kestovaipat, mutta tässähän on saanu jo ommella isompia vaippoja kun neiti on kasvanut niin, että vanhat alkoivat käydä mataliksi.

Ne aikasemmat vaipat tein siis Kestovaippayhdistyksen M-koon kaavalla. Mulla on piirrettynä valmiina L-koon vaipan kaavakin ja sitä hetken pyöriteltyäni totesin sen kuitenkin olevan vielä liian iso. Niinpä otin sen M-koon kaavan ja lisäsin pituuteen muutaman sentin (oliskohan ollu nelisen senttiä).

Kestovaippakaupasta keväällä tilaamaani perhos-pulia oli vielä parin vaipan verran jäljellä, samoin Eurokankaan yksiväristä pulia. Ensihätään niistä valmistui neljä vaippaa. Sisuksiin riitti vielä mustaa coolmaxia.

Perhosiin en ommellut kujia reisikuminauhoille ollenkaan kun halusin testata onko käytössä eroa kujattomalla ja kujallisella vaipalla. Olen ehtinyt näitä jo sen verran käyttämään, että ei ne ainakaan falskaa yhtään sen enempää kuin kujallisetkaan. Sen sijaan vaippojen täyttö on helpompaa kun keskellä on enemmän tilaa kädelle ja imuille kuin kujallisessa mallissa.
Pidensin myös takasiivekkeitä alle sentin, mutta se oli kyllä turhaa. Mieluummin voisin seuraaviin vaippoihin lyhentää niitä niin veisivät vähemmän kangasta. Ei tuo neiti niin kovin pulleamahainen olekaan, että tarvisi pitkät siivekkeet.

Musta tarranauha loppui kesken enkä saanut pesutarroja kaikkiin vaippoihin, mutta nehän on helppo lisätä jälkikäteenkin. Laitoin vaippoihin etuosiin M-koon lappuset ja niiden taakse piirsin permanenttitussilla +-merkin, että ne olis helppo erottaa aikaisemmista tekemistäni M-koon vaipoista. Jos nyt olen ymmärtänyt oikein, niin ilmeisesti on ihan yleistä merkitä M-kokoista vaippaa, jonka korkeus vastaa L-kokoa, M+:lla. Ja samaa kaiketi tarkoittaa petite-koon vaippa. Saa korjata ja valaista jos olen väärässä.

Olen ostanut Eurokankaasta kahta eriväristä pul-kangasta, muut kankaat olen tilannut useista verkkokaupoista. Käytössä olen huomannut, että nuo Eurokankaan kankaat ovat tosi nihkeitä nurjalta puolelta ja vaippojen täyttö on välillä vähän tuskaista kun käsi jää kiinni puliin eikä imuja saa työnnettyä perille väkivalloitta. Että enpä taida enää sieltä ostaa vaippakankaita kun samalla rahalla saa parempaa laatua muualta.

Kun kerran aloin omia kokemuksia kirjotella niin sanotaanpa nyt vielä sekin, että olen tykännyt kovasti tuosta mustasta Applixin tarranauhasta. Se on pysynyt tosi hyvänä monien pesujen jälkeen ja toimii hyvin. Pariin vaippaan olen ommellut vaaleanpunaista tarraa, jonka merkistä ei ole mitään hajua, ja se on kyllä mennyt ruman näköiseksi pesuissa, mutta toimii kuitenkin edelleen joskaan ei yhtä hyvin kuin Applixit. Kyllä niissä vain on eroja.

Nyt kesällä on mukava välillä antaa tytön olla vaippasillaan, mutta hän on nyt alkanut aukoa tarroja niin, että pari kertaa on saanut vaipan pois kokonaan. Että seuraavaksi sitten sivunepillisiä vaippoja ompelemaan.

4 kommenttia:

 1. Mie kyllä tiedän kenen puoleen käännyn, jos mulla tulee ongelmia vaippojen ompelussa! Kiitos! Näistä sun postauksista on mulle hurjasti hyötyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos vain voin olla avuksi. :) Kyllähän sitä oli ittekki alkuun aika hukassa ja monta iltaa meni netissä ohjeita ja vinkkejä ettien. Että kysy vain jos on tarvetta, mie koitan vastata. :) Tekemällä sitä oppii - ja käyttämällä vaippoja. ;)

   Poista
 2. Se on kyllä iyse tehdessä kiva, että saa juuri sopivaa kokoa. Meidänkin sirppanalle vauvalle on useimmat vaatteet jo liian lyhyitä kun ovat muuten sopivia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Vielä kun oppisi enemmän muokkaamaan kaavoja oikeaan suuntaan. Harjotusta, harjotusta. :o)

   Poista