perjantai 12. heinäkuuta 2013

Kasa vaippoja

Miehän olen unohtanu kokonaan esitellä ne vaipat, jotka tein jo huhtikuussa. Paikkaillaanpa seuraavaksi tilannetta.

Silloin huhtikuussa ensimmäisten vaippojen ompelun jälkeen tykästyin Kestovaippayhdistyksen taskuvaipan kaavaan. Tilasin netistä naapurin kanssa kasan kankaita ja suristelin ompelukoneella samalla kaavalla melko monta vaippaa. Mitä sitä turhaa etsimään ja kokeilemaan monia kaavoja kun heti toisella natsasi.

Yksiväriset PUL-kankaat ovat Eurokankaasta, pallokuvioinen Kestovaippakaupasta. Yksivärisiä on muistaakseni kaksi kumpaakin väriä ja kaikissa on peppua vasten musta coolmax sileä puoli ihoa vasten. Pallokuvioisia taitaa olla kolme tai neljä ja niissä on vaaleanpunainen coolmax ontelopuoli pyllyä vasten. Halusin testata miten coolmaxin eri puolet eroaa käytössä ja olen tykästynyt sileään puoleen, koska tavara irtoaa siitä helpommin eikä peppuun jää ontelokuviota.
Näillä päästiin jo hyvin kestoilemaan, mutta ihan eivät vielä vaipat riittäneet parin päivän pesuvälille, joten lisää oli ommeltava (ihan ko oliski ollu kovin pakkopullaa, heh).

Kestovaippakaupasta löytyi myös ihanaa mustapohjaista perhos-PULia, josta tein kaksi vaippaa ja lopun kankaan jätin vielä jemmaan. Näissäkin mustaa coolmaxia sisällä.
Öisin käytettiin vielä pitkään kertakäyttövaippoja, mutta kun ne taas yksi kerta loppuivat laatikosta ja kaikki kolme kokeiltua merkkiä olivat huonoja, niin päätin etten enää osta kertakäyttöisiä vaan koitettaisiin selvitä kestoilla. Eli seuraavaksi oli tarvetta yövaipoille.

Tilasin Myllymuksuilta raidallista bambujoustofroteeta ja ompelin ensimmäisen röyhelöllisen sisätaskun. Tämä kuvassa oleva on kyllä jo toinen tekele. Siitä ensimmäisestä tuli melko iso ja rumakin, joten sitä ei ole tullut käytettyä eikä siitä ilkeä kuvaakaan näyttää. Kaava on sama KVY:n kaava, jota hieman levensin haarasta (muistaakseni 1-2 senttiä). Reisikuminauhat oli yllättävän helppo ommella kahden kankaan väliin vaikka aluksi sitä kauhistelinkin. Ihoa vasten on taas mustaa coolmaxia. Bambujoustofrotee joustaa sen verran paljon, että sain ommella lisäsäätötarran toiseen siivekkeeseen (meni sitten tietenkin siihen väärään, minusta kun on loogisempaa laittaa ensin oikea siiveke kiinni ja sitten vasen).

Näitä olis kyllä tarve tehdä vielä lisää. Loput yövaipat olen ostanut, mutta jotenkin tykkään mieluummin käyttää näitä omatekosia. Tätä samaista bambua olisi jemmassa keltaisena ja pinkkinä.

Eikä muuten olla enää kertakäyttöisiä vaippoja ostettu eikä käytetty. Turhaan arastelin yökestoiluakin, sehän on ihan yhtä helppoa kuin päivälläkin. Vaippaan vain hieman enemmän imuja ja villahousut niin se on siinä.

2 kommenttia:

 1. Nyt seuraa kysymystulva. Tilasiksie sen vaippakaavan? Onko se kaava vähän samantyylinen kuin se myllymuksujen-vaippa, joka tulee äp:ssa? Paljonko yhteen vaippaan tarttee kangasta? Että jos nyt lähen eurokankaaseen ja ostan puolimetriä niin saako sillä? Monia ohjeita oon netistä löytänyt, mutta niissä ei oikein sanota paljonko kangasta tarttee. Meillekin on nyt tullu ajankohtaiseksi kestovaipat, JEE! Jos ekaksi kokeilisi tuolla Eurokankaan pul-kankaalla ennen kuin tilais vähän nätimpää muualta. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piirsin kaavan kestovaippayhdistyksen lehdestä (numeroa en kyllä muista). Tuossa vähän vertailin sitä kaavaa tuohon äp:n myllymuksuun ja onhan niissä jotaki samaa. KVY:n vaipassa vain etusiivekkeet kaartuu enemmän sivuille lonkkia kohti kun MM:ssa ne nousee ylös (jos nyt tästä yhtään mitään saa selvää). M-koon vaippaan riittää puoli metriä kangasta, muistaakseni tuo kaava on n. 44-45 cm korkea. Täysleveästä kankaasta (150 cm) saa suunnilleen neljä vaippaa. Olen tässä kyllä pohtinu, että olisko fiksumpaa ostaa 60 cm kangasta ja asetella kaavat limittäin, saiskohan siten vielä yhen vaipan enemmän? Ne siivekkeet nimittäin vie aika paljon tilaa ja vaippojen väliin jää aika isot soikiot. Pitäs tässä laskeskella vähän. :o)
   Niistä Eurokankaan kankaista täytyy sanoa, että eivät ole kovin laadukkaita. Olen huomanu käytössä, että ne mennee nurjalta puolelta kovin nihkeiksi ja imujen työntäminen vaippaan on vähän hankalampaa. Eikä ne ole ees halvempia. Yksväristä PULia saa nettikaupoista samaan hintaan, mutta ne vain on laadukkaampia. Ehkä vois eka kokeilla sisävaipan ompelua jostaki kierrätyskankaista niin pääsee jyvälle kaavasta ja ompelujärjestyksestä eikä mene kalliit kankaat hukkaan. Mie en niin kyllä tehny, heti otin PULit työn alle (ja ne ekat kaks vaippaahan oli aika susia). ;o)

   Poista